Preamble for this Blog !

Since 1992, every Swedish citizen is guaranteed the right under this Fundamental Law; "The Freedom of Expression Act", 1991:1469, vis-à-vis the public institutions, publicly to express his or her thoughts, opinions and sentiments, and in general to communicate information on any subject whatsoever on sound radio, television and certain similar transmissions, through public playback of material from a database, and in films, video recordings, sound recordings and other technical recordings.

The Freedom of Expression Constitution, a law that more and more Social Democrats, Communists, Environmental Fascists are increasingly deviating from. It is to control the great mass of people who do not agree with their oppression of opinion, but can think for themselves. It is a threat to those who are most politically correct, with associated values.

 

 Om du mot all förmodan skulle fara väldigt illa av denna blogg's innehåll.

DÅ vill jag att du hämtar ditt exemplar; Här

 

 

             

 

Evighetensrum

Idag är så dagen, då du fine bror bärs till evighetens rum. Hjärtan brister, men där i det rummet blir vi åter alla ett. En tanke går till de dina, söner som mist en kär far. De kommer genom din försorg & fostran följa i dina fotspår, men göra det efter sina livsvilkor på deras livsresa.

 

 

fotograf: jimmy strömberg

Sammanhållning genom uteslutning.

Sammanhållning genom uteslutning. Folk går samman mot den som ifrågasätter, eller belyser ett uppkommet problem. Genom det, utesluter en person i sammanhanget. Denna grupp hittar även på, fabricerar & sprider lögner om hur den enskilde är. Det utan verklig substans. Det är detta som skapar grogrund för nedlåtenhet och som slutar i mobbing på arbetsplatser. Att tysta människor som vill förändring, och som inte annat hellre än att få ordning på ett dåligt klimat gör att dessa succesivt bryts ner, och går ner i ett träsk av mörka tankar och en negativ spiral.

För att få till en förändring, inte minst för den som råkar ut för smutskastning, illasinnade rykten. Över detta får alla tänka på att man är varandras arbetsmiljö, från baspersonal till närmaste chef.

Självmord ano Glans

Svarthumor inget för alla, men jag tycker det är grymt skoj ...Inte minst när man sitter i skiten av smått bedrövelse. Då gäller det ändå att se livet från den ljusa sidan, ja eller nåt sådant.

Ska det vara så?

Den som sprider dynga, det är den som det är synd om.
Den som utsätts ska krypa till korset. Ska det vara så?
Jag bara undrar, ty den som började med att sprida ryktet om att jag slutat på mitt jobb. Sitter nu på tronen som den som det är synd om, och som det ska svassas för. Att öppet tala om det hela tänker jag inte sluta med. Allt för ofta har jag tystats eller hållt igen klykan själv. Men inte blir det bättre hur jag än gör. Sedan finns folk som anser tryckt stämmning, men backa då upp den som är utsatt. Nej, bättre då anse att vara neutral, opartisk. Men ändå hålla fyr i elden.
 

#förminskaintemittyrke

Såhär ligger det till. På riktigt alltså. Jag arbetar som undersköterska och jag vet vad jag och mina kollegor runtom i Sverige gör på vårt arbete varenda dag.
En vanlig arbetsdag för mig innebär att jag med förhoppningsvis två kollegor tar hand om tolv stycken SJUKA människor. Jag ska alltså inte bara vara undersköterska på det vis som många tror att en undersköterska ska vara. Inte gå in och säga ”god morgon”, klappa pannan och ställa fram ett glas saft. Jag ska väcka, prata, hjälpa upp på sängkanten, tömma katetrar, ta blodsocker, anteckna blodsocker, kontrollera insulindos, ge insulin, anteckna att jag gett insulin, dels på insulinlista, dels på signeringslista. Jag ska ge medicin, sitta bredvid när medicinen intas för att se till att ingen sätter i halsen eller slänger bort sin medicin, ibland ska jag krossa medicin, ibland dela medicin. Detta är inget ”startjobb”.
Jag ska hjälpa till med hygienen, en del vårdtagare behöver hjälp med all hygien. Det är ingenting jag gör i en handvändning så som vissa verkar tro. Skulle ni politiker vilja att jag svabbade er i baken på ett par sekunder utan att ens tala om först vad jag gör eftersom jag inte hinner småprata?
Kläder ska plockas fram och plockas på, smutsiga kläder ska till tvättstugan, och det är jag som undersköterska som ska se till att kläder tvättas, torkas och hamnar i rätt garderob igen. HÄR till exempel kan man ju använda dessa människor som Björklund vill ge ett ”startjobb”. För att ta hand om tvätt på ett boende är ett heltidsjobb.
Hår ska kammas, vårdtagare skall duschas. Hade ni politiker velat duscha på tio minuter? Kanske nu när ni är friska men när ni är gamla, sköra och har ont? In och ut! Frukost ska serveras, har vi tur har vi tillräckligt med personal för att en av oss kan vara köksa under dagen. Som köksa ska du duka, diska, torka bord, svara i telefon, förbereda frukost, lunch, kvällsmat, beställa varor, uppdatera kostlistor, göra mellanmål, servera kaffe. Städa kylskåp, diskmaskin, tempa mat. Återigen, HÄR har vi ytterligare ett ”startjobb”. För att ta hand om köket på ett boende är ett heltidsjobb.
Vissa vårdtagare äter på egen hand och vissa behöver hjälp. Vissa vårdtagare kan inte äta vanlig mat utan behöver timbalkost. Otroligt viktigt att inte ge fel slags kost då det kan få förödande konsekvenser. Matsituationer ska vara lugna och trevliga, inte röriga och stressade. Har du inte kompetens inom mat för äldre och sjuka så bör du inte arbeta i en sådan situation.
När någon trillar så är det min och mina kollegors uppgift att se över dennes kropp och avgöra om sjuksköterska ska kontaktas. Vi måste kolla upp om vårdtagaren står på något blodförtunnande läkemedel t.ex. Det är ingenting du kan göra utan utbildning. Det är inget ”startjobb”.
Det ligger också på vårt bord att ha olika uppdrag. Ju fler uppdrag, desto bättre. Man kan vara kostombud, förrådsansvarig, inkontinensombud, dokumentationsombud m.m. Detta innebär att gå på möten, kontrollera förråd och ibland avsätta hela dagar enbart för att dokumentera.
Förråd ska fyllas på, garderober ska fyllas på. Handdukar, lakan, påslakan, örngott. Sängar ska bäddas, bytas, desinfekteras. Det ska finnas handskar, förkläden på rummen och de hamnar inte där av sig själva. HÄR har vi ett ”startjobb”.
Vi undersköterskor tar hand om strokepatienter, hjärtpatienter, dementa, missbrukare, oroliga, döende och anhöriga. Det krävs fingertoppskänsla. Vi undersköterskor får många uppgifter delegerade av sjuksköterskor. Det innebär att vi utför sådana saker som egentligen är sjuksköterskans uppgift. Vi spolar katetrar, vi RIK:ar, vi sätter sondvälling, vi kopplar bort sondvälling, vi ger inohepsprutor, vi lindar ben (och att linda ben kräver teknik, inte bara snurra en linda runt ett ben), vi ger insulin, vi ger medicin, vi lägger om sår. Detta är ingenting du kan göra som ”startjobbare”. Det är definitivt inte värt att ta på sig alla dessa delegeringar för 11 500:-/månaden. Det är delegeringar som jag tagit på mig med stolthet och jag har stor respekt för vad det innebär. En sjuksköterska har gett mig förtroendet att utföra dessa uppgifter och jag kan/vill/får inte missbruka det förtroendet. Och INGEN ska få förminska min roll som undersköterska.
Vi undersköterskor tar hand om palliativa vårdtagare, alltså sådana som befinner sig i livets slut. Allt ifrån yngre människor med cancer till riktigt gamla människor som dör en naturlig död. Vård i livets slut kräver stor empati, ödmjukhet och förståelse. Du får bara en chans att göra rätt. Du måste kunna stänga ute all stress som finns utanför just det rummet och låta just den vårdtagaren få din fulla uppmärksamhet. Du måste veta hur början på ett liggsår ser ut. Du måste veta hur du utför munvård. Du måste veta hur du bäddar om en säng medan en person fortfarande ligger kvar i sängen, ofta utan att kunna medverka till rörelser själv. Du måste kunna vara beredd på att få frågor från anhöriga och du måste vara kompetent nog att kunna svara på dessa frågor. När personen i fråga avlider är det mitt jobb som undersköterska att göra i ordning den döda människan. Detta ska göras med största respekt. Personen skall tvättas, kläs på och det ska bäddas fint. En blomma ska placeras varsamt i den dödas händer. Håret skall kammas. Och anhöriga ska tas om hand. Ha i tanken här att dödsfall kan ske även kvällstid, då det är halverad personalstyrka men samma antal vårdtagare utanför dörren till rummet där ingen stress får finnas. Det är inget ”startjobb”. Det är ingenting du kan komma in och göra utan utbildning, eller utan kunskaper i svenska språket. Förminska inte mitt yrke.
Mitt arbete är inte obetydligt. Mitt arbete är inte ett ”startjobb”. Det är ett arbete där jag dagligen har ansvar för SJUKA människor. Jag och mina kollegor runtom i landet gör ett fantastiskt arbete, varenda dag, dygnet runt, året om. Sluta få det att låta som att det vi gör inte är på riktigt.
Lisa Munk Holmlund
 
 

Smuts & illa tal

Spännande när folk visat mitt inlägg om där en kollega svassat runt med truten. Hur ärlig, och reko är inte denna.
Den personen hade ju kunnat sagt; "att jag har låtit vederbörande läsa ditt inlägg". Men icke, så då faller återigen det där med öppna kort. Det är ofta den s.k hjälpande personen, som är roten till att saker eskalerar. Inte undra på att det är krig i världen. Folk är så nöjt belåtna när de kan bringa lite mer dret i soppan. Så länge folk kan slå splitt, då är dom så nöjda med sin insatts.
Med detta vill jag varken höra, eller veta något från s.k godhjärtade personer som påtar sej en medlar-roll.
Nu låter vi udda vara jämt, så löser det sej. All heder åt min chef, som ändå varit den som tagit det hela på allvar, och backat mej i det hela. Ovanligt, då jag allt som oftas fått skit & blitt mobbad av chefer. Men även det har jag lärt mej att handskas med, fast det svider själsligt när jag tänker på hur yrkeslivet tett sej de senaste åren.

Livet

Så ändas ett liv, min bror har nu så dött efter en tids sjukdom. Inget man vänjer sej vid. Ty när döden kommer slutligen, då faller livet platt. Kvar står vi alla och vill inte förstå att livet för en kär person ändats. Ty det går så fort när döden slutit sitt grepp. Men med vånda, ångest och tårar får vi alla sakta resa oss från det tomrum som givits. En stol står tom, men himlen har fått en ny frisk fläkt i sällskapet.

 

Förtal & smuts

Har under helgen som gått blivit utsatt för förtal & smutskastning av en person, som äskar på att få det vikariat som jag nu har hos min arbetsgivare. Personen är beredd att gå över lik i sin mission med att få bort mej.
Det denna gör, är att gå runt på arbetsplatsen & försöka få lierade på sin sida. Tidigare har jag inte brytt mej, utan som det sägs vända andra kinden till. Det ämnar jag inte göra längre. Utan väljer folk att som åter smutskasta, förtala. Då kommer jag att spela det spel som är givet, och tala öppet om det hela. Ingen, behöver gå på tå för mej, eller ens snutta. Men jag kräver att få bli respekterad för den person jag är. Jag är fan ingen slarver som missköter mitt arbete, eller går undan, så andra får slita, som det nu framställs av denna person. Det pratas så vitt & brett om ärlighet, öppenhet. Det är jag man att skriva under på, men när det nu då visar på hur illa det är. Då lägger folk sej till med att inte vilja hållas med i detta. Min läkare är mycket oroad över det som nu sker, igen. Men jag ska försöka dra mej igenom detta, denna gång också. Men jag ämnar göra det inför öppen ridå. För det är inte okej, att bli behandlad så här med lögner, förtal. Bara för att någon inte får ett vikariat och en schemarad att gå på. Det är ett löjesskimmer och säger mer om personer som hålls på detta. Vi är några stycken som går på vikariat på min arbetsplats. Det kunde lika gärna varit någon av dessa. Men de kan skatta sej lyckliga över att det inte är de själv som utsetts för detta.
 

Sossegrisar

 

Skön tolva

Fan tänk om jag fått stim-kosing på denna tolva, då hade jag varit grymt rik. Chimo Bayo's Asi me gusta ... Den funkar fan än !